Înainte de a achiziționa pachete turistice către diferite destinații de vacanță, atât din țară, cât și din străinătate, românii trebuie să verifice câteva aspecte legate de agențiile de turism cărora li se adresează pentru a beneficia de serviciile dorite, asigurându-se astfel că nu vor întâmpina ulterior neplăceri, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).
„În momentul în care vrei să cumperi o vacanță este necesar să știi că orice agenție de turism trebuie să aibă o licență”, a declarat pentru gândul Dorin Gherghina, directorul direcției Control, Consiliere și Monitorizare în Turism din cadrul MDRT.
El ne-a mai explicat, de asemenea, că în momentul în care o persoană își dorește să achiziționeze un pachet turistic ea trebuie să acorde o atenție deosebită clauzelor contractuale din cadrul documentului pe care îl semnează cu respectivul operator economic, pentru a se asigura că va beneficia de toate facilitățile incluse în oferta inițială.
Un alt aspect care trebuie să îl intereseze pe fiecare român care vrea să plece în concediu cu vacanțe cumpărate de la diferite agenții de turism este cel al funcționării acestora pe baza unor polițe de asigurare valide care garantează rambursarea cheltuielilor de repatriere și a sumelor achitate de către turiști în cazul în care agenția intră în insolvență sau dă faliment.
„Am primit foarte multe sesizări chiar de agenții de turism care au încasat banii turiștilor și au intrat apoi în insolvență”, a mai atenționat Gherghina. „Noi am transmis Poliției sesizările turiștilor sau operatorilor asupra acestor agenții care i-au fraudat pe clienți”, a menționat, de asemenea, reprezentantul MDRT.
Amenzi de peste 600.000 de lei date agențiilor de turism
De la începutul anului 2012, reprezentanții MDRT au sancționat agențiile de turism din România prin 47 de amenzi, cu o valoare totală de 628.800 lei, conform informațiilor transmise gândul.
Cele mai multe amenzi, mai exact 40, au fost date în această perioadă operatorilor economici care aveau licență pentru comercializarea pachetelor turistice. Valoarea lor totală s-a ridicat până la suma de 481.800 de lei.
În urma inspecțiilor, reprezentanții MDRT au descoperit, de asemenea, șapte agenții de turism care funcționau fără licență, neavând dreptul de a oferi servicii de profil clienților lor. Valoarea totală a amenzilor date proprietarilor acestor agenții a fost de 210.000 de lei.
Care sunt județele în care au fost descoperite cele mai multe nereguli
În perioada 1 ianuarie – 29 iunie, reprezentanții ministerului au descoperit nereguli în cazul a 170 de agenții de turism din România, față de 68 în 2011, respectiv 78 în 2010. Cele mai multe agenții de turism sancționate de către reprezentanții ministerului s-au aflat în județul Constanța, aici găsindu-se nereguli la 34 dintre operatorii economici din domeniu.
Locul al doilea al topului este ocupat de județul Prahova unde s-au găsit nereguli la 23 dintre agențiile de turism, iar locul al treilea al clasamentului este ocupat de județul Argeș, unde, în urma controalelor, cei de la MDRT au găsit probleme la 12 operatori economici.
La polul opus, în cazul județelor Iași, Covasna, Călărași, Suceava, Ilfov, Arad și Buzău, a fost sancționată, în prima jumătate a anului, doar câte o singură agenție de turism care nu îndeplinea prevederile legale pentru comercializarea pachetelor turistice.
În Capitală au fost găsite nereguli la cinci dintre agențiile de profil, motivele sancționării lor prin retragerea licenței fiind funcționarea într-un alt sediu decât cel înscris pe licența de turism și nerespectare reglementărilor legale în vigoare.
Cei cinci operatori economici sunt Big Travel, Rex Travel, Selltour, Concept Easy Travel și Akua Events&Travel, primele două având același administrator și fiind amendate, tot anul acesta, de către inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu suma de 30.000 de lei, pentru afectarea intereselor economice ale clienților.
Sursă: gândul.info (date ale MDRT)
Tot împotriva agențiilor de turism Rex Travel și Big Travel au fost depuse și printre cele mai multe reclamații primite de către reprezentanții ANPC de la începutul anului în curs, ele ocupând locurile doi și trei în clasamentul celor mai reclamate agenții din România.
Topul este însă condus de către cei de la Shell Tour împotriva cărora au fost depuse 19 plângeri. Ei au fost și sancționați în urma controalelor ANPC cu suma de 30.000 de lei.
Câte licențe de turism au fost retrase de la începutul anului
Principalele probleme descoperite la operatorii economici au fost funcționarea în alt sediu decât cel înscris pe licență, desfășurarea activității cu polița de asigurare expirată sau în lipsa unei astfel de polițe, nerespectarea reglementărilor legale în vigoare și funcționarea fără licența obligatorie pentru comercializarea serviciilor de profil.
Din cauza acestor nereguli, reprezentanții MDRT au retras, de la începutul anului 2012, 159 de licențe. Doar trei licențe au fost ulterior restituite, mai exact în cazul agențiilor de turism Albert Travel, Imotour Travel și Dialect din Călărași, Constanța și Brașov. Motivul sancționării lor a fost desfășurarea activității în perioada în care polița de asigurare era expirată.
Tot în urma controalelor au fost descoperite, la nivel național, șapte agenții de turism care funcționau fără licență sau cu licența expirată.
Și reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) au exclus, recent, mai mulți operatori din rândul celor peste 800 de membri din cauza nerespectării statutului și a codului de etică. Operatorii economici în cauză au fost Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International și Virgin Tours.
Care sunt cele mai mari agenții de turism din România
Anul trecut, cea mai mare agenție de turism din țară, după cifra de afaceri, a fost Happy Tour, care s-a aflat pe același loc în top și în urmă cu doi ani. Reprezentanții săi au achiziționat, tot în 2011, și Prestige Tours, o altă agenție de turism importantă din România. Cifra de afaceri înregistrată de Happy Tour în 2011 a fost de 143,4 milioane lei.
Pe locul al doilea în clasament s-a aflat agenția Eximtur care a înregistrat, pe parcursul anului trecut, un profit de aproape 400.000 de lei și a avut o cifră de afaceri de 115,7 milioane lei.
În topul celor mai mari agenții de turism din 2011 s-au găsit, printre altele, și Perfect Tour, Marshal Turism și Olimpic Internațional.
Citește și Topul celor mai reclamate agenții de turism în 2012. De ce s-au plâns românii la Protecția Consumatorilor
Citește și Cum au interpretat turiștii români rezultatele alegerilor din Grecia. Care sunt destinațiile verii
Citește și Ce sfaturi le dau specialiștii în turism celor care vor să își petreacă vacanța în Grecia. „Românii ar putea avea de câștigat”